Бойова аптечка: інструкція, як користуватися – від військового медика Ватсона

5761

Житомирські IT-волонтери у співпраці з United Help Ukraine передали для батальйону тероборони міста професійні тактичні аптечки.

Старший бойовий медик із позивним Ватсон зазначив, що така допомога – це врятовані життя, а також розповів детально, як використовувати наповнення.

«Ця медична аптечка створена, дійсно, професіоналами. Одна така аптечка здатна врятувати життя. Дякуємо за обсяг допомоги, адже бійців усе більше, а матеріалів усе менше», – сказав лікар Ватсон.

Військовий медик пояснив, який елемент і як використовувати у разі травм та поранень під час війни.

10 основних елементів індивідуальної бойової медичної аптечки:

  • Combat-Application-Tourniquet (при вогнепальному пораненні руки).
  • Пластир (можна замінити будівельним армованим скотчем).
  • Турнікет (індивідуальний перев’язочний пакет для зупинки кровотечі).
  • Трубка для трахеотомії (використовується бойовими медиками 2-3 рівнів).
  • Компрес для легень (при пострілових ранах).
  • Combat Gauze – просочений медикаментами стерильний бинт.
  • Маркер.
  • Опікова пов’язка.
  • Тактичні ножиці.
  • Елементи для різних пошкоджень (пов’язки, еластичні бинти тощо).

Combat-Application-Tourniquet: турнікет першочергово потрібно розпечатати та привести в бойове застосування. Адже це займає час, а на полі бою – це ціна людського життя.

Турнікет зазвичай використовується при вогнепальних пораненнях руки.

Петлю потрібно скласти в бойове застосування, щоб за потреби можна було розкрити одним рухом і накладати на кінцівку.

Пластир – для зупинення кровотечі при колотих, рваних, пострілових ранах. За відстуності можна замінити будівельним армованим скотчем.

Звичайний турнікет для зупинки кровотечі та знезараження.

Трубка для трахеотомії (використовується бойовими медиками 2-3 рівнів).

Компрес для легень – використовується при прострілових ранах.  Має клапанну систему, яка випроваджує зайві рідини та додатково захищає рану від потрапляння повітря.

Combat Gauze – бандаж, просякнутий гемостатиком, який зупиняє кровотечі. Це надзвичайно сильний і на даний момент тяжко доступний елемент бойових аптечок, який становить 1/3 цінності бойової аптечки.

Маркер – з одного погляду, надзвичайно простий елемент. Але без нього бойова аптечка не має жодного сенсу. Після накладання бойового турнікету наступним кроком потрібно записати на лобі постраждалого годину та введені медичні препарати. Адже без цього надпису хірургу може бути тяжко ідентифікувати час перебування пораненого з турнікетом та сам турнікет (який чорного або оливкового кольору).

Опікова пов’язка – не часто входить до складу даного типу аптечок, однак дуже важлива. Адже в умовах війни цей компрес рятує людське життя. Він забезпечує поверхню опіку від бактеріального зараження, зменшує больові відчуття та пришвидшує регенерацію тканини.

Тактичні ножиці – мають пилку, якою можна зрізати не тільки тканини різного типу, наприклад, кордуру, а й елементи з бронежилету, плитоноски та ін. На кінці ножиць є плоска поверхня, яка захищає шкіру від пошкоджень при розрізанні одягу.

Опатрункові елементи використовуються при різного роду пошкодженнях.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here