Емоційне вигорання та як позбутися втоми: поради психологині

580

Емоційне виснаження – це як батарейка у телефоні. Людина розряджається від перевантаження стресом і емоціями. Це робить нас втомленими, розсіює увагу й кидає у безодню безсоння. Тому, якщо не хочете “розрядитися”, треба хоч трохи дбати про своє психічне здоров’я.


Психологиня Наталія Портницька впевнена, що емоційне виснаження не виникає із миттєвих подій, а народжується через тривалий стрес. Цей стан тільки прогресує на фоні реальних подій і новин про війну. Людина не відчуває як поступово звикає до цього. Але важливо розуміти що накопичена втома вказує на знижену здатність переживати як позитивні, так і негативні емоції, розповідає Наталія Портницька

“Емоційне виснаження не виникає одночасно, воно виникає внаслідок достатньо тривалих стресів. Оскільки війна триває, то і напруження не спадає, хоча іноді здається, що ми вже звикли і не реагуємо на ці події. І якщо є втома, то це про те, що знижується здатність переживати емоції, в тому числі позитивні, і негативні. З’являється така певна забудькуватість, сьогодні забули одне, завтра друге забули.”- розповідає психологиня, Наталія Портницька.

Науковиця визначила три етапи емоційного вигорання, які супроводжуються різними проявами. На першій стадії особа відчуває приглушені емоції, пустоту у душі та відчуженість від близьких. Друга стадія характеризується конфліктами на роботі, вибухами роздратування та агресії. Третій етап, за словами психологині, супроводжується емоційним онімінням, приглушенням моральних цінностей та порожнім поглядом.

“Коли ми говоримо про профілактику вигорання, чи ми говоримо про роботу з вигоранням, то найперше ми маємо говорити про таку базову турботу про себе. Загальновідомий факт, що людина має спати мінімум 8 годин на день. Друга річ, яка працює проти волання, це фізична активність, свіже повітря. Проти вигорання працюють позитивні емоції, і це є такий гарний спосіб відновлення. Друга частина це про те, щоби менеджети стресові ситуації, які на нас впливають. Якщо мені щось подобається робити, це допомагає переключитися з основною якоїсь роботи, яка викликає напруження, це теж може бути таким насосом для протидії вигорання.” – радить, Наталія Портницька.

Поради з профілактики емоційного виснаження

  • Все починається з турботи про себе. На першому місці – фізична турбота (вчасне харчування, регулярний сон, уникання перевтоми, заняття спортом).
  • Турбуйтеся про свій емоційний стан (позитивна атмосфера у колективі, адекватна оплата праці, зміна діяльності у вихідні).
  • Завжди пам’ятайте, що на першому місці – ваша власна турбота про себе, і ніхто, окрім вас, не візьметься за ваше здоров’я.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here