Home Здоров'я У МОЗ розповіли про найпоширеніші розлади та побічні ефекти після вакцинації

У МОЗ розповіли про найпоширеніші розлади та побічні ефекти після вакцинації

733

В Україні ризик серйозних побічних ефектів після вакцинації становить менше 1%, при тому, що вже зробили близько 4,7 млн щеплень.

Дані про статистику розладів станом на 26 липня опублікував Державний експертний центр МОЗ.

Найбільше українцям станом на минулу добу вкололи препарату Pfizer – 1 715 780 доз, далі – CoronaVaс (1 484 196), AstraZeneca (964 083) та Covishield (499 720). Інформацію щодо препарату Moderna сюди ще не включили.

Розподіл випадків несприятливих подій після імунізації (НППІ) за гендерними та віковими показниками виглядає наступним чином:

AstraZeneca – найчастіше вони траплялися у жінок і чоловіків у віці 61-72 років (у більшості випадків – це набряк і почервоніння у місці введення, підвищення температури тіла, втомлюваність, озноб; може бути головний біль, безсоння, оніміння губ та кінцівок, рідко – нудота, дуже рідко – погіршення зору, двобічна пневмонія).

Covishield – у жінок 31-45 років і чоловіків у віці 46-60 років (основні розлади: підвищення температури, втомлюваність, нездужання, озноб, почервоніння, біль та набряк, інфільтрація, ущільнення, набряк руки, оніміння у місці введення, головний біль, сонливість, безсоння, парестезії, запаморочення, тремор верхніх кінцівок, втрата орієнтації, втрата свідомості, оніміння язика, присмак металу, рідко – нудота, дуже рідко – задишка та кашель).

CoronaVac – у жінок у віці 46-60, а у чоловіків у віці 61-72 років (основні розлади: підвищення температури, втомлюваність, озноб, почервоніння, біль та набряк в місці введення, головний біль, гострий ішемічний інсульт, запаморочення, слабкість у лівій руці, іноді – нудота, висипання, рідко – захворювання на Covid).

Comirnaty – у жінок і чоловіків у віці 46-60 років (основні розлади: підвищення температури, втомлюваність, озноб, почервоніння, біль та набряк в місці введення, везикульозний висип та гематома в місці введення, гематома під пахвою, головний біль, ішемічний інсульт, запаморочення, сонливість, втрата свідомості, зниження нюху, відчуття гнилісного присмаку у роті, хиткість при русі, посилення вестибулярних проявів, іноді – нудота, кашель, задишка, захворювання на COVID-19).

Щодо випадків захворювання на коронавірус у МОЗі пояснили, що це – не результат дії вакцини. Людина могла бути заражена до моменту щеплення або ж захворіти, коли імунітет, який дає вакцина, ще не був сформований.

Нагадаємо, минулої доби в області зробили 3,6 тис. щеплень.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here