У с. Сорокопень Словечанської сільської територіальної громади Коростенського району зарєстровано випадок захворювання на ботулізм у побуті. Постраждалий місцевий житель 1947 року народження був госпіталізований інтенсивної терапії однієї з лікарень. Наразі перебуває у важкому стані. Ймовірною причиною токсикоінфекції є вживання овочевих консерв домашнього виготовлення.
Захворювання на ботулізм є дуже небезпечним навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування. Найбільш розповсюдженими причинами цього захворювання є вживання домашніх продуктів, які виготовлялися з порушенням основних правил приготування та зберігання – копчених, в’ялених, м’ясних та рибних виробів, а також консервації (м’яса, риби, овочів та грибів).

Як виявити ботулізм: основні ознаки та симптоми
Перші симптоми захворювання на ботулізм найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми можуть виникатии і раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
У Центрі громадського здоров’я зазначили основні симптоми ботулізму:
- порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.

Загалом, як встановлено епідеміологічним розслідуванням, яке проводили спеціалісти Головного управління держпродспоживслужби, у 2023 році зареєстровано 10 постраждалих осіб від ботулізму. Усі вони зафіксовані у побуті та пов’язані із вживанням домашніх м’ясних, рибних та овочевих консервів.
Разом з тим, експерти нагадують, що для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:
- для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
- сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків грунту;
- швидко і ретельно видаляти кишки при після забійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
- суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
- домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
- не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;
- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
- не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.

Нагадуємо, що нещодавно Перший Житомирський публікував основні поради лікарів, як захиститися від вірусних захворювань.