Home Здоров'я Як не лікують коронавірус у віддалених селах

Як не лікують коронавірус у віддалених селах

640

У віддалених селах Житомирської області коронавірус місцеві лікарі часто “списують” на грип та неохоче направляють на ПЛР-тест чи флюорографію.

Про це Першому житомирському поскаржилася жителька Коростенського району Катерина (ім’я змінено, – ред.):

“Захворіла на коронавірус, майже тиждень лихоманило, температура піднімалася до 40. Сімейний лікар порадив пити порошок для розчину, як при застуді, та парацетамол”.

Дівчина цитує лікаря: “У вас звичайний вірус, зараз ходить такий. Пийте вікс, парацетамол та сидіть вдома.  Якщо що, дзвоніть. Потім, як буду в селі, приїду послухаю дихання і подивлюся сатурацію”.

Коли стало гірше, пацієнтка випросила в нього направлення на тест і знімок легень.

“Сама приїхала в місто, хоч і почувалася погано. Поставила перед фактом: давайте направлення на тест і рентген. Тоді він все ж зреагував, і мені зробили ПРЛ-тест та знімок”, – розповідає Катерина.

У результаті тест підтвердив коронавірус, а знімок – двосторонню пневмонію. Тільки після підтвердження діагнозу хвору оглянув сімейний лікар та призначив лікування, але вже не противірусними чаями, а антибіотиками.

Однак уколи антибіотиків місцева фельдшерка відмовилася робити, бо боялася “підчепити корону”.

“Фельдшерка Світлана Матвійчук уколи давати відмовилася, бо боялася заразитися. Радила викликати швидку або йти в іншу лікарню, яка знаходиться за понад 6 кілометрів. Окрім, того зателефонувала кожному в селі і повідомила, що пацієнтка хвора на вірус і з нею не контактувати”, – обурюється дівчина.

У коментарі щодо того, як вчиняти у таких ситуаціях, лікар із Житомира порадив вимагати направлення на ПЛР-тест та флюорографію, щоб якомога швидше встановити важкість стану і застосувати необхідний протокол. Також потрібно одразу звертатися до сімейного лікаря, адже у багатьох фіксують різке погіршення стану. У разі різкого підвищення температури, як у Катерини, під 40 – викликати швидку.

Нагадаємо, минулої доби тільки підтверджених випадків коронавірусу в області виявили понад 700, серед хворих більш поширений штам “Дельта”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here