ТОП-5 унікальних експонатів музею «Ремісничий двір». ВІДЕО

1434

У Житомирі є чимало місць, які варто відвідати. Одним із них є музей «Ремісничий двір». Саме там можна поринути в атмосферу минулого, побачити чимало унікальних експонатів та отримати незабутні враження.

Адже в Україні музею, де було б більше ремісничого обладнання, не існує.

Крім огляду експонатів, у музеї можна випити чаю з самовару.

Про 5 найцікавіших експонатів Першому житомирському розповів директор музею «Ремісничий двір» Федір Євтушенко.

Склоріз, із якого почалася історія музею

«Склоріз фірми “Шефтель”, середина 19 сторіччя. З цього експонату почалася історія нашого музею. 24 роки назад я знайшов цей експонат на ринку, і коли взяв в руки, тоді виникла ідея збирати ремісничий інструмент.

За ці 24 роки ми зібрали більше 20 000 експонатів. У 2010 році створили сам музей, і вже 8 років ми маємо статус народного музею.

Більше в Україні такого ремісничого зібрання, як у нас – немає.

Цей склоріз має ручку з слонової кістки, алмаз – він до сих пір у робочому стані. Йому більше 150 років».

Житомирська гітара

«Один із експонатів відділу 20 сторіччя – це гітара, виготовлена на Житомирській музичній фабриці. Вона почала свою роботу в 30-х роках минулого сторіччя. Випускала баяни, гармошки, дерев’яні дитячі іграшки, класичні гітари. А з 1972-1974 рік випускала гітари з бляшаним корпусом. Загалом вони виготовляли з чорної бляхи гітари, але в нашому музеї гітара з алюмінію.

На фасаді гітари можна побачити літеру Ж, що і говорить про місце виготовлення – Житомир. Гітара була непопулярна серед населення, тому що бляшанка не могла замінити дерев’яну гітару. Більше того, вона була ще й дорожчою.

В одному з американських штатів є музей, який називається Як не треба робити гітари, і наша гітара там займає одне з почесних місць».

Працюючий двигун внутрішнього згорання

«Також у нас є відреставрований двигун внутрішнього згорання. Це універсальний силовий агрегат, за допомогою якого приводилося в дію будь-яке обладнання. Транспортувався він на колесах, за допомогою коней. Працює на будь-якому виді палива: бензин, спирт та інші рідини, які мають октанове число. У великому баку є охолоджуюча рідина, там стоїть помпа, яка охолоджує воду навколо двигуна. Двигун має один циліндр, потужність його 4 кінських сили, об’єм двигуна – 6 л. Вага – 1700 кг. Приїхав він із Закарпаття, з Мукачево.

Єдиний працюючий двигун внутрішнього згорання знаходиться тільки в нашому музеї. Виготовили його в Чехії, в 1910 році».

Кінь педальний

«У нашому відділі “Світ дитинства” також є унікальний експонат. Історія цього відділу почалася 12 років назад, я знайшов маленьку сокиру в Львові, коли дослідив, виявилося, що це дитяча іграшка. І тоді виникла ідея збирати іграшки.

Тут у нас є кінь педальний.

Багато хто чув такий вислів, але мало хто знає, як виглядає цей кінь педальний. А це іграшка. Триколісний дитячий візочок з педалями, де спереду розміщується кінь. Дитина крутить педалі і пересувається на ньому. Вони були дефіцитні та дорогі, тому їх дозволити собі міг не кожен. А в парку можна було покататися на такому конику».

Чайна

«Ми відкрили також чайну на території нашого музею. Тут представлено більше 50-ти видів чаїв на травах, ягодах і фруктах Полісся. Співпрацюємо ми з фабрикою “Мудрість природи”.

У нас можна випити чаю з самовару. Ми розпалюємо дрова, ставимо самовар, і заварюємо чай в кращих традиціях.

Також у нас тут виставка порцелянового посуду з 6-ти порцелянових заводів, які були засновані ще при Волинській губернії. Ці заводи вже не існують, але їх вироби – залишилися. І ось в нашій чайній можна придбати собі на згадку чашку, чайник, або склянку з металевим тримачем».

Також незабаром у «Ремісничому дворі» з’явиться унікальна виставка кераміки. Там буде представлено антикварну кераміку – посуд, декор, статуетки, а також картину Юрія Нагулко «Хліб».

Музей знаходиться за адресою: вулиця Богдана Хмельницького, 42.

Читайте також: копії Ейфелевої вежі, статуї Свободи та пірамід – туристична локація на Житомирщині

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here