Home Гроші Газ для України подорожчає до 415 доларів

Газ для України подорожчає до 415 доларів

127

Кабінет міністрів заклав у проект держбюджету на 2012 рік ціну імпортованого російського газу в розмірі 414-416 доларів за тисячу "кубів", повідомив перший віце-прем’єр Андрій Клюєв.

За його словами, зазначена ціна розраховувалася за формулами, які містяться у контракті на купівлю-продаж газу між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" від 19 січня 2009 року.

Як відомо, Київ неодноразово заявляв про необхідність переглянути формулу ціноутворення на російський газ. Українська сторона також не виключає можливості звернення до міжнародного суду для розірвання газових угод 2009 року. Москва у свою чергу вважає справедливими умови газових угод і заявляє про готовність відстоювати свою позицію у будь-яких міжнародних судах.

Нагадаємо, ціна російського природного газу для України у першому кварталі 2011 року зросла до 264 дол. за 1 тис. кубометрів у порівнянні з 252 дол. в четвертому кварталі 2010 року. У другому кварталі 2011-го, за даними НАК, ціна газу становила близько 297 дол. за 1 тис. кубометрів, у третьому — 354 дол. На четвертий квартал ціна прогнозується на рівні 388 дол. за 1 тис. кубометрів.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін вважає справедливою ціну на газ в розмірі 230 дол. за 1 тис. кубометрів.

Як повідомлялось, нещодавно прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що протягом найближчих років Україна має скоротити обсяги закупівель російського газу в три рази. Замінити імпортний газ глава уряду планує вугіллям вітчизняного видобутку.

Варто також відзначити, що український газовий монополіст НАК "Нафтогаз України" планує до 2013 року інвестувати у збільшення видобутку природного газу 300 млн дол.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here