Home Війна Новий податок на купівлю валюти: кого торкнеться

Новий податок на купівлю валюти: кого торкнеться

350

10-відсотковий податок на купівлю валюти невдовзі може запровадити Верховна Рада. 

Новий курсовий удар напряму не стосуватиметься звичайних громадян, а імпортерів. Однак торкнеться він усіх: подорожчає імпорт, українські товари, пальне.

Про це повідомляє УП:

“Після цього курс для імпортерів зросте на 10%, з 36,57 грн до 40,23 грн за дол, з яких 3,66 грн переказуватимуться до бюджету.

Хоча новий податок не стосуватиметься купівлі валюти звичайними громадянами, однак він все одно позначиться на гаманцях українців. Дорожчий імпорт збільшить ціни на все. Подорожчає не лише імпорт, а й вітчизняні товари через підвищення цін на пальне, імпортну сировину та деталі”.

Чиновники аргументують запровадження нового податку переходом до плаваючого курсу. 

Раніше замість цього податку хотіли ввести додаткове мито на імпортні товари, однак згодом вирішили запровадити новий податок. 

Адже на відміну від мита, податок на валюту будуть платити всі імпортери не під час розмитнення товарів, а під час розрахунків за них. Коли імпортер буде купувати валюту для оплати придбаних товарів чи послуг, то з кожної такої операції йому доведеться додатково платити до бюджету 10%.

Податок стягуватиметься з усіх операцій імпортерів, не залежно від виду товару. Винятків влада не робитиме ні для пального, ні для військових товарів. Податок на купівлю валюти для придбання зброї повернеться в бюджет, тому перешкод для оборонних закупівель він не створить, вважають автори ідеї.

Однак для закупівель на потреби оборони, які роблять волонтери, новий податок може стати суттєвою перешкодою, адже на 10% збільшить вартість спорядження, дронів, пікапів та інших речей, на які збирають гроші українці.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here