Home Війна До суду направили обвинувальні акти ще на 11 колаборантів

До суду направили обвинувальні акти ще на 11 колаборантів

558

Обвинувальні акти щодо 11 колаборантів у Житомирській області направили до суду. Це жителі Житомира, Бердичева, Житомирського і Коростенського районів.

Про це повідомляє СБУ області:

“Слідчі Служби безпеки України Житомирщини зібрали достатню доказову базу і завершили досудове розслідування щодо 11 осіб, які висловлювалися на підтримку путінського режиму.

Дев’ятеро з них розміщували фейки російської пропаганди та звеличували воєнні злочини армії агресора на своїх сторінках у забороненій в Україні соціальній мережі”.

Житомирянин у соцмережі розміщував дописи-виправдання масових вбивств рашистами мирних мешканців Бучі та називав це дезінформацією, направленою виключно на «дегуманізацію і дискредитацію російських військових». Ще троє жителів обласного центру та двоє з Овруча ширили в мережах захоплення загарбниками.

У селі під Житомиром чоловік поширював аналогічні пропагандистські матеріали, у яких переконував, що окупаційні війська не відкривають вогонь по мирних українцях та не здійснюють обстріли міст.

У Бердичеві уродженка Росії просувала в соцмережі пропагандистські наративи рф про законність введення російських військ на територію суверенної України.

Ще одна колишня росіянка з Овруча епостила пропагандистські відеоматеріали, у яких містилися публічні заклики до ведення агресивної війни та визнання її правомірною.

Слідчі СБУ провели санкціоновані обшуки за місцями проживання вказаних громадян і вилучили мобільні та комп’ютерні термінали із доказами протиправної діяльності.

Ініційовані експертизи підтвердили наявність у публікаціях протиправного контенту.

Фігуранти ще двох кримінальних проваджень привселюдно заперечували повномасштабне вторгнення росії в Україну та виправдовували його.

Зокрема, настоятель одного із храмів на Коростенщині на загал називав фейковими новини про наявність рашистських окупантів у Ірпіні, Бучі та Бородянці, оскільки там… відсутні їхні прапори. На усі аргументи своїх опонентів він закликав не довіряти українським медіа або ж стверджував, що Україна «в усьому сама винна».

Публічно пропонував добровільно відмовитися на користь держави-агресора від вже окупованих територій України і таким чином завершити війну ще один уродженець росії, нині – посадовець однієї з державних установ Житомира.

Слідчі органів безпеки повідомили усім фігурантам про підозру у поширенні інформації, яка містить виправдовування, визнання правомірною та заперечення збройної агресії російської федерації проти України, тобто за ст.436-2 Кримінального кодексу України. Одній із зловмисниць додатково інкримінується також ст.436 (пропаганда війни) КК України.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here