Home Місто Діти задоволені: як житомирські садочки переходять на здорове харчування. ВІДЕО

Діти задоволені: як житомирські садочки переходять на здорове харчування. ВІДЕО

7319

З 1 січня 2022 року в житомирських садочках запроваджено нове харчування. Більше сучасних та корисних страв, розширений список продуктів для приготування та використання пароконвектомату – про всі ці нововведення «Першому житомирському» розповіли в спеціальному центрі розвитку дитини санаторного типу № 41.

Сьогодні, 19 січня, меню чисто українське – борщ, цибулька, тушкована капуста та вареники з куркою.

«Діткам борщик з цибулькою дуже подобається. Звісно діти часто починають торгуватися, особливо, якщо страви для них нові і не знайомі. Кажуть: “А можна я це з’їм, а це не буду?”, то ми поступово до цього йдемо. Не силоміць, а так, щоб зацікавити дитину, щоб вона сама захотіла», – розповідає старша медична сестра СЦРД №41 Любов Мазяр.

Завдяки тому меню, яке сьогодні є, діти вивчають різні назви страв. Крім того, в садочку встановили пароконвектомат, в якому страви виходять корисними та смачними.

«Цей пристрій дуже зручний в роботі, і полегшує процес приготування. Робить страви дієтичними, смачними. Ми дуже раді, що у нас є цей пристрій. Ми смажимо, наприклад, котлети, не на сковороді, де багато масла, а на пару. Коли ми смажили котлети на сковороді, то на це витрачалося багато часу. Спочатку виготовити, потім, наприклад, 200 котлет обсмажити, потім ще двійну термічну обробку зробити. Зараз же ми формуємо котлетки, ставимо їх у пароконвектомат на потрібний режим – і все, готово», – розповідає шеф-кухарка навчального закладу.

Як пояснює завідувачка СЦРД №41 Любов Масловська, таке меню набагато корисніше для дітей, адже за рахунок широкого асортименту продуктів, діти отримують потрібні вітаміни від такого харчування:

«Ми зараз працюємо у відповідності до постанови Кабміну №305, яка діє з 1 січня 2022 року та оновленого меню, яке розробив наш Департамент освіти. Ми хочемо заспокоїти наших батьків, бо це харчування збалансоване, набагато корисніше, розроблено на 4 сезони та на 4 тижні. І завдяки цьому у нас страви смачні, не повторюються, їх дуже багато. Ми навіть пропонуємо батькам скуштувати такі страви, що переконатися в цьому».

У новому меню для садочків використовують різне м’ясо: курятина, телятина; більше бобових, овочів та фруктів.

«Звичайно, що це нове меню має великі переваги, тому що у нас розширилася кількість овочів та фруктів, м’яса, круп, сухофруктів. Це сучасні страви, які смакують дітям. У цьому меню більше продуктів: від м’яса, до овочів. Зменшено сіль та цукор. Для діток таке харчування неабияке корисне. Велика перевага – нова технологія приготування», – пояснює старша медична сестра закладу.

Щодо нового харчування в садочках Житомира було чимало обурень від батьків. Деякі з них зазначали, що діти не будуть так харчуватися, мовляв, це не смачно. Проте мама дитини, яка відвідує садочок №41 каже, тут справа в культурі харчування:

«Є таке поняття, як культура харчування і потрібно аналізувати не лише те, що ми їмо за межами дому, а і те, що ми їмо вдома. Бо ми звикли, що те, чим ми харчуємося вдома, ми маємо їсти і в навчальних закладах. У нас вдома культ спорту, моя дитина займається боксом, і я також, і тому ми маємо відповідне харчування. Я б закликала батьків так харчуватися і вдома. Давайте думати про здоров’я наших дітей і привчати їх змалечку харчуватися здоровими продуктами».

Як зазначали раніше в Департаменті освіти, на розробку нового меню для всіх ДНЗ Житомира пішло близько 9 місяців.

Нагадаємо, меню на 100% буде подобатися не всім: у Департаменті освіти прокоментували перехід житомирських садочків на «правильне» харчування

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here