Home Місто «Приречені на перейменування»: фотоекскурсія вул.Покровською (Щорса) у Житомирі. ФОТО

«Приречені на перейменування»: фотоекскурсія вул.Покровською (Щорса) у Житомирі. ФОТО

1413

 У Житомирі близько 850 проспектів, вулиць, бульварів, площ, провулків, скверів. Назви деяких буде змінено у найближчий час відповідно до розпорядження міського голови Сергія Сухомлина і на виконання закону про «декомунізацію».

Зокрема, в місті мають перейменувати 87 вулиць, одна з яких –  Щорса носитеме  назву Покровська.

Команда Першого житомирського інформаційного порталу в рамках проекту «Приречені на перейменування» підготувала фотоекскурсію тепер уже вулицею  Покровською.

Одна із найдовших вулиць Житомира – вулиця Покровська (колишня Щорса). Її довжина – майже шість з половиною кілометрів. Частина цієї вулиці з’явилась на планах міста ще на початку 18 століття. Окрім основної крошенської магістралі, донедавна в місті існувало ще шість однойменних провулків Щорса, які також перейменували.

Історична забудова вулиці сформувалась ще у другій половині ХІХ століття. Частина нинішньої  Покровської від перехрестя вулиці Степана Бандери (Чапаєва) до міської межі є давньою дорогою з Житомира до села Крошня.

Тоді цей шлях називали Крошенським. Починався він із сучасного майдану Перемоги. У середині ХІХ з’являється новий генплан міста, і вулиця Крошенська була виведена на Київську, а частина, що вела до майдану Перемоги, ліквідувалась. У той час дорога з Крошні, а далі до містечка увійшла до поштової дороги на Санкт-Петербург.

Сучасна вулиця  Покровська за останні 200 років свого існування часто змінювала назву. У середньовічному Житомирі майже усі вулиці отримували назву того міста, до якого вони вели.

Так по Житомиру вже тоді були розкидані вулиці Великий Шлях на Вереси (нині Київська), Бердичівська та Крошенська. Але коли була створена нова поштова дорога, Крошенська перейменувалась на Петербурзьку.


У 1812 році вона закінчувалась у районі сучасної вулиці Лесі Українки.

З часом вулиця стала називатись Великою Петербурзькою. Також тоді існувала і Мала Петербурзька. Зараз це вулиця Львівська. У 1914 вона стала Петроградською. У 1919 році почались спроби перейменування вулиці на Галицьку, але усі ці спроби закінчились провалом.

Уже в 1920 вона стала вулицею Щорса. Названа в честь більшовицького військового ватажка Миколи Щорса. Георгій Мокрицький у своїй книзі «Енциклопедія. Вулиць Житомира» пише, що Микола Щорс жив та служив у нашому місті.

Але багато істориків сперечаються: Щорс опосередковано пов’язаний з Житомиром. Він загинув 1919 року поблизу Коростеня. І загибель цього полководця і досі викликає ряд дискусій.

У 1941 вулиця отримала назву Велика Коростенська. Але і ця назва довго не прижилась. З 1944 року – знову повернула свою попередню назву – Щорса. З часом до міста приєднується села Крошні, і вулиця отримає своє продовження.

Сучасна вулиця є найдовшою у місті. Тягнеться вона від центральної Київської аж за переїзд на Крошні.
У 2005 році була ще одна спроба перейменувати цю вулицю. Депутати хотіли дати їй ім’я Михайла Грушевського. Але таке рішення досі не було прийнято.

Відповідно до розпорядження міського голови та на прохання мешканців вулиці з 19 лютого 2016 року вулицю Щорса перейменували на Покровську.

Фотоекскурсію вулицею Михайла Грушевського (Котовського) можна переглянути за посиланням.



 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here