Home Місто Вміст марганцю у житомирському водосховищі зріс у 10 разів: Інститут гідробіології встановлює...

Вміст марганцю у житомирському водосховищі зріс у 10 разів: Інститут гідробіології встановлює причини

970

За рік у водосховищі “Відсічне” вміст марганцю зріс у майже 10 разів – із 0,387мг/л до 3.109 мг/л. на водоканалі запевняють, що саме це і стало причиною погіршення якості води.

2 серпня працівники Інституту гідробіології Національної академії наук України відібрали проби води та мулу з дна водосховища Відсічне. Дослідження мають показати причину критичної концентрації марганцю.

“Наше завдання — оцінити якість води у місті водозабору міста Житомир — водосховищі Відсічному за такими показниками, як вміст кисню, рн, мінералізація, вміст неорганічних форм азоту, неорганічного фосфору, а також марганцю та заліза. При зниженню вмісту кисню у воді, марганець та залізо з донних відкладів потрапляють у воду. Одна із причин високої концентрації влітку заліза та марганцю — це анаеробні умови, які формуються в придонному шарі. Як тільки налагоджується кисневий режим — ці елементи перестають надходити з донних відкладів у воду. Наші висновки допоможуть Житомирводоканалу регулювати водозабір: використовувати для водозабору поверхневий чи придонний шар”, – розповів кандидат географічних наук, старший науковий співробітник відділу прісноводної гідрохімії Інституту гідробіології Жежеря Владислав Анатолійович.

Після досліджень Інститут надасть рекомендації щодо подальшої експлуатації водосховища для водозабору.

Причину появи марганцю мають встановити до кінця серпня

Нагадаємо, за заявками житомирян водоканал проводить промивки мережі.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here