Вибиті двері, розбите скло: як у Житомирі проходив мітинг проти підняття тарифів. ВІДЕО

2117

Для житомирян платіжки на доставку газу можуть зрости на 600-900 грн.

Тому 25 жовтня люди вийшли на мітинг до АТ «Житомиргаз» протестувати проти підняття у 2,5 рази тарифів на розподіл газу. Цікаво, що мер, попри заклики, на мітинг не прийшов.

У Житомиргазі мало відбутися громадське обговорення, натомість житомирян зустріли закритими дверима. Тому мітинг розпочався із вибитих дверей та розбитого скла.

«Ми прийшли на громадське обговорення. Хоча зараз це виглядає, як мітинг. Піднімати тарифи в 2,5 рази – економічно необґрунтовано. Сьогодні вони заклали в ці тарифи 330 мільйонів прибутку, і вони не соромляться обкрадати людей, платити низьку зарплату працівникам, проте топ-менеджменту вони платять сотні тисяч щомісяця. Це обкрадання не тільки народу, а і власних працівників. Двері зачинені. Ми будемо викликати поліцію, фіксувати незаконні дії “Житомиргазу”», – зазначив депутат облради Руслан Годований.

Активісти не чекали, поки до народу вийде хтось від «Житомиргазу» та виламали двері.

«Відсьогодні демократія в Житомирі закінчилася. Сьогодні ми починаємо працювати, як народна диктатура. Ми не дозволимо щоб відбувався грабіж народу», – виголосив активіст.

Обурений натовп разом із депутатами, журналістами та активістами потрапив всередину, де стояло близько 5-ти охоронців. Пропускати громаду до керівництва або ж покликати його спуститися вниз відмовилися.

Активісти зазначили, що хочуть уточнити у керівництва «Житомиргазу», чи дійсно підніматимуть ціну на транспортування газу.

«Тут буде реальна бійня зараз, якщо не вийде керівництво. Ви вже довели людей… Чого ви закрили двері? Ви знали, що прийде громада!», – додають протестувальники.

Після певного тиску зі сторони натовпу, охоронці комусь зателефонували та пообіцяли, що за 15 хвилин підійде керівництво.

Допоки частина протестувальників знаходилася всередині будівлі «Житомиргазу», інша частина стояла на вулиці і скандувала «Банду геть». Активісти планували привезти шини і палити їх у разі, якщо керівництво не вийде до людей.

Паралельно депутати Руслан Годований та Андрій Онопрієнко викликали поліцію, яка прибула на місце події через 30 хвилин. Викликати наряд намагалися двічі.

Після тривалого очікування активісти почали йти напролом. Спочатку пробивалися по сходах і коридорами, адже, де саме знаходиться керівництво – не вказали, а після того, як все ж повідомили місце знаходження голови правління, почали разом з громадою «прориватися» до зали засідань.

Невелике приміщення, де сидів Валентин Ющенко – голова «Житомиргаз» за лічені секунди оточили активісти та громада. Вимагали пояснень щодо підвищення тарифів: «На якій підставі хочуть збільшити тариф на транспортування газу?».

Відповідь керівника підприємства: «Робиться розрахунок тарифу АТ “Житомиргаз” по розрахунках».

Під вигуки мітингувалиників «Ющенко! Ющенко!» керівник підприємтсва все ж виходить до людей.

«Це все якийсь крок в деструктив! Ви депутат? (Звернення до Руслана Годованого – авт.). Ви проти того, щоб тут платили гідну зарплату вашим виборцям? Ви проти того, щоб до вас аварійка вчасно приїхала?», – почав свій виступ керівник «Житомиргазу».

Жодної змістовної відповіді від керівника підприємства не послідувало, після чого він намагався піти, але громадськість його виштовхнула назад до людей і перекрила дорогу до будівлі «Житомиргаз».

Виявилося, що сьогодні, 25 жовтня, АТ «Житомиргаз» проводили громадські слухання щодо обговорення тарифу в режимі онлайн, на яких, за їх словами, були присутні 20 представників громади, міський голова Коростеня Володимир Москаленко, заступник мера Житомира Сергій Кондратюк та представники НКРЕКП в Житомирській області.

У той час депутати нагадували, що президент України Володимир Зеленський виступив проти збільшення тарифів.

Більш конкретну відповідь щодо громадських обговорень та тарифу надав фінансовий директор підприємства Дмитро Конюх:

«За період 2014-2019 роки збитки “Житомиргаз” становлять 700 мільйонів, за 2020 рік – 62 мільйони. За нашим прогнозом 2021 рік закінчиться зі збитком в 120 мільйонів. Основна причина збитку – ВТВ (Виробничо-технологічні витрати)».

Тобто, причина, за якої хочуть збільшити тариф в 2,5 рази – збитки «Житомиргазу» в майже 1 мільярд гривень. 

«Ми не займаємося транспортуванням газу, ми займаємося його розподілом. Тобто, його доставкою споживачу», – підсумував фінансовий директор.

За його словами, ніякого рішення щодо підняття тарифу сьогодні не приймали, лише обговорювали можливі варіанти вирішення цієї ситуації.

Наразі рішення щодо зміни тарифів громаді не озвучили.

26 жовтня о 14:00 в облраді це питання обговорюватимуть на засіданні депутатської комісії. Запросили і представників АТ «Житомиргаз».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here