Home Культура Житомиряни можуть проголосувати за зміну або збереження назви міського парку на Старому...

Житомиряни можуть проголосувати за зміну або збереження назви міського парку на Старому Бульварі.

391

3 листопада топонімічна комісія міста прийняла рішення щодо перейменування міського парку культури і відпочинку ім. Юрія Гагаріна. За пропозицією комісії парк може отримати нову назву — парк барона Івана де Шодуара. Однак, остаточне рішення щодо цього питання буде прийняте міською радою після голосування громадськості. Тому 16 листопада, розпочалися опитування мешканців міста за допомогою електронної платформи демократії, яке триватиме впродовж двох місяців.  Це опитування дозволяє кожному висловити свою позицію та вплинути на прийняття цього рішення. Ми звернулися до директора комунального підприємства парку, Сергія Бондаря, щоб дізнатися його погляд на цю ініціативу.


“Ви знаєте, що відбулося засідання топонімічної комісії, яке відбувалося в прес-центрі Житомирської міської ради. На сьогоднішній день було ухвалено рішення про перейменування парку і висунуто на громадське обговорення. Тобто громада повинна зараз протягом двох місяців обговорити, подумати і висунути свої пропозиції щодо назви. Зараз над новими концепціями працює архітектор, у них є деякі пропозиції щодо окультурення деяких, моментів колонади. Те, що ви бачите на сьогодні, є парк культури та відпочинку імені Юрія Олексійовича Гагаріна. Справа в тому, що на самій комісії відбулося засідання, на якому присутні були історики, наші місцеві краєзнавці. Було представлено два варіанти: ‘Шодуарівський парк’ і ‘парк імені Барона Івана Максимільяновича де Шодуара’. Після цього відбудеться наступне засідання, на якому буде ухвалено остаточне рішення.” – розповів Сергій Бондар, директор КП “Парк”.

Також ми звернулися до міської ради, щоб їх представники прокоментували, на якій стадії знаходиться рішення щодо зміни назви та чому цей процес триває так довго. Поки очікуємо відповіді від них, поспілкувалися з директором краєзнавчого музею, Романом Насоновим, який розповів що у закладі досі ї зберігаються твори зколекції барона Івана де Шодуара, багато з яких пов’язані з історією міста тому перейменування парку є важливим у житті міста.

Перейменування, як на мене, виникло давним-давно. Це потрібно було вирішити, тому що космічна прив’язка Гагаріна до парку і до Житомира є досить таки сумнівною, а тут уславити відомого мецената. Роботи з його колекції зберігається у краєзнавчому музеї. Багато чого пов’язано з історією міста пов’язано саме із прізвищем Шодуарів.
По колонаді, є різні думки хтось відстоює її хтось не відстоює. Але якщо подивитися по більшості парків України, такі колонади є типовими для радянського парку, тобто потрібно було таке центральне місце у парку відпочинку, де можна було поставити сцену, де відбувалися б певні заходи. Тому вона є типовою.
Свого часу я пропонував таку ідею, виходячи з того, що сучасні технології дають змогу робити різноманітні проекції, можна було б зробити проекцію будинка Шодуара, який би вночі за допомогою підсвітки,поставав перед глядачами.”- розповів Роман Насонов, директор краєзнавчого музею.

Ми опублікуємо позицію головного архітектора міста як тільки вони будуть готові коментувати цю тему на камеру.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here