Безкрайня та мальовнича Житомирщина у літню пору – неймовірна: у лісах якраз збирають ягоди, гриби, а на полях дозрівають зернові, вже за кілька тижнів стартують жнива.
Область розташована у двох природно-кліматичних зонах, межує з Київською, Рівненською, Хмельницькою та Вінницькою областями.
Власне, саме тут – в одному з сіл на краю Житомирщини, на пагорбах, в долині і біля ставка з ранньої весни та до пізньої осені селяни випасають своїх корів.
Череду пасуть по черзі – за одну корову один день. З собою в поле пастухи обовʼязково беруть палиці, перекус, воду, а ще плащі на випадок дощу, за бажанням соняшникове насіння. З пасовища малим дітям у родині звично приносити «гостинчик від зайчика» – заготовлені завчасно солодощі, фрукти.
У минулому, пригадують селяни, чисельність ВРХ у череді була значно більшою, та й череда в селі була навіть не одна, але з кожним роком корів тримають все менше.
Пасти череду – це свого роду ритуал, на якому виросло не одне покоління.
Журналісти «Першого житомирського інформаційного порталу» підготували для читачів літній тематичний фоторепортаж – привіт від чорно-рябих та червоно-рябих корівок, які смакують соковиту траву серед польових квітів під блакитним небом на Житомирщині.
Юлія Демусь



























