Home Різне Монтувальник шин: хто це та чим займається?

Монтувальник шин: хто це та чим займається?

668

150 років тому з’явилася перша автошина – пружна гумова оболонка для колісного обода. Відповідно, потрібен був фахівець для заміни та ремонту цього винаходу. Сьогодні його називають майстер шиномонтувальної майстерні. Робота потрібна, не втратить актуальності, допоки існують колісні транспортні засоби.

Обов’язки монтувальника шин

Спеціаліст проводить процес монтажу/демонтажу колісних шин різного призначення й типорозмірів. Для цього він використовує спеціальні інструменти та приладдя.

Робота спеціаліста полягає в наступному:

·         ведення технологічного процесу монтажу шин на верстатах;
·         одягання шин на бандаж;
·         перевірка поверхні камери та внутрішньої поверхні покришки, оброблення емульсією;
·         визначення придатності коліс і шин для подальшого використання або ремонту (перевірка зношеності протектора, дефектоскопія колеса, диска та інше).

Робота шиномонтажником так чи інакше пов’язана з автомобільним транспортом. Фахівці працюють в автомайстернях, станціях техобслуговування, сервісних центрах із ремонту спецтехніки, на авторемонтних підприємствах. Також працівники з такими навичками потрібні на заводах із виробництва шин та колісних покришок у якості фахівців із діагностики. А втім, це дещо інша спеціальність.

Найчастіше монтувальник працює позмінно. Якщо йдеться про роботу на СТО, то зарплатня може залежати як від кількості відпрацьованих годин, так і від числа виконаних замовлень.

Вимоги до кваліфікації шиномонтувальника

Спеціальність досить непроста. Тут необхідні майстерність, вправність і витривалість. Особливо це актуально, якщо оплата праці відрядна й залежить від кількості виконаних замовлень.

У першу чергу монтувальник шин повинен вміти:

·         використовувати шиномонтувальний верстат;
·         діагностувати пошкодження коліс;
·         проводити зняття та встановлення коліс на техніку;
·         лагодити й відновлювати камери з різними дефектами;
·         здійснювати контроль якості за роботою інших монтажників.

Можна сказати, що праця монтувальника шин досить важка. Вона вимагає уважності, дисциплінованості, а також бажання багато працювати.

Де вивчитися

Фахівців із ремонту та монтажу шин готують у різних технікумах і коледжах, пов’язаних з автомобільним транспортом. Також монтувальник може освоїти суміжні спеціальності: вулканізаторника, балансувальника коліс, апаратника вулканізації. Це істотно розширить його можливості на ринку праці.

Крім цього, варто пройти курси підвищення кваліфікації, щоб отримати доступ до роботи зі складнішими операціями, відповідно, підвищити рівень зарплатних очікувань.

Плата й попит на робітників на ринку праці

Грошова винагорода монтувальника шин переважно залежить від кількості замовлень. Середній рівень зарплатні в Україні – 15 000 гривень. При цьому роботодавцю, як правило, потрібен універсальний фахівець, який володіє комплексом робіт із ремонту коліс: балансування, заміна покришок, прокатка та правка дисків, зварювання тощо.

Таким чином, щоб працювати шиномонтувальником і добре заробляти, потрібен великий практичний досвід і навички в суміжних професіях.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here