Лариса та Олександр Скопець із міста Звягель на ділянці біля батьківської хати вже чотири роки вирощують батат (солодку картоплю). У цьому сезоні мають аж 14 різних сортів. Наразі починають збір урожаю і вже приймають замовлення від покупців. Відправляють поштою по всій Україні. Ціна – 90 гривень за кілограм.
Розповідають, що батат можна запікати, використовувати у супи, борщі, як начинку, робити пюре, додавати сирим у салат тощо. Ця рослина дуже корисна і чудово підходить поціновувачам здорового харчування. Зберігатися у приміщенні з дотриманням температурного режиму (+12…+20 градусів) може кілька місяців. Пророщувати батат починають у січні-лютому, далі пагони зрізають і вкоріняють у пластикову тару, а в травні висаджують у відкритий ґрунт, поливають. Додатково не вносять жодних добрив, лише перегній. Колорадські жуки батат не чіпають, але його можуть погризти слимаки, дротянка чи миші.
По сусідству із бататом – декоративні гарбузки чудернацьких форм, далі – арахіс і чуфа. Їх плоди, каже пані Лариса, дуже смачні й поживні. Вже незабаром теж будуть готові до вживання: після викопування потрібно просушити, аби позбутися залишків ґрунту і зайвої вологи, відділити від стебла.
Читайте також: Морквина на 300 г: на Житомирщині поділилися секретами вирощування овочів. ФОТО
«Арахіс ми вирощуємо вже другий рік. У минулому дуже сподобалося, тож вирішили повторити. Це земляний горіх: постійно має бути в землі. Треба кілька разів за сезон підгортати ґрунт. У нас виростає височенний, тому кущі ділимо навпіл і цвіт також засипаємо землею. Рослина – теплолюбива, найбільша потреба у теплі в період цвітіння і плодоутворення, а також в цей час потрібно інтенсивно поливати, аби було достатньо вологи. Як тільки зберемо батат, візьмемося за арахіс. Горіхів багато, тому буде і на продаж, але з вартістю поки не визначилися, – пояснює Лариса Скопець. – Чуфа (смикавець їстівний або земляний мигдаль) – абсолютно нова для нас культура родини осикових родом із Північної Африки. Я довго шукала її, аби просто спробувати і це було проблематично. Врешті вдалося знайти насіння на продаж. Рослина досить цікава, невибаглива – періодично потрібно підливати, полоти від бур’янів і підгортати кущі, але копати важко, бо коріння з плодами у брилах землі. Збирати можна тоді, коли бадилля пожовтіє. На смак горіхи подібні до мигдалю. Можна їсти в сирому вигляді, підсмажувати, дрібнити і додавати у випічку, халву. Читала в мережі, що у деяких країнах ці бульбочки використовують як замінник кави, виготовляють олію, прохолодні напої».
Юлія Демусь