Home Цікаво Україна і “Мрія”: житомирянка створює ексклюзивні еко-сумки. ФОТО

Україна і “Мрія”: житомирянка створює ексклюзивні еко-сумки. ФОТО

1214

«Житомир» у квітах чи заквітчана карта України, «Мрія», яка ніколи не вмирає, український голуб миру, бандеросиниця, сонях, що проростає з черепа окупанта, а ще грона червоної  калини, тризуб і патріотичні гасла – це далеко не увесь перелік того, що  зображує  на сумках  майстриня Віра Чередніченко. Виконує розпис вручну на шоперах, які шиє інша житомирянка – Вікторія Борейко.  З нею познайомилися ще в мирний час на одному із ярмарків. Тоді Віра придбала собі сумку, якою користується вже два роки.

Для розпису обирає еко-торбинки розміром 35 на 40 см чорного та білого кольорів. Вони міцні та надійні, майстерно викроєні та прошиті. Матеріал – 100% бавовна. При правильному догляді та експлуатації слугуватимуть тривалий час. Можна ходити за покупками, на прогулянки, навчання. Така оригінальна й ексклюзивна сумка стане гарним презентом чи навіть сувеніром.

Майстриня розповідає, що кілька подарувала рідним та друзям на свята, також відправляла в Київ і Німеччину. Замовити чи обрати щось можна на сторінці Віри у соцмережі, а також у кав’ярні «Місцева кава», яка знаходиться у холі «Місцвевого Навколокультурного простору» в Житомирі за адресою пров. Скорульського, 5.

На створення одного малюнку художниця витрачає від двох до п’яти годин. Є авторські принти, а також  картинки чи меми з мережі, відомі вислови, які стали популярні за час війни. Спочатку Чередніченко наносить на тканинну основу контури олівцем, далі працює спеціальними текстильними фарбами. На чорних сумках спершу доводиться малювати все білими фарбами і повторно кольоровими. Після завершення, аби принт зафіксувався, необхідно попрасувати виріб та на день-два залишити ще просохнути остаточно. Такі сумки можна прати руками.

«Я обожнюю малювати з самого дитинства. Розмальовувала і малювала на всьому, що траплялося  на очі – стільчики, дощечки, пляшки і навіть одяг, але це переважно для себе, не на замовлення чи продаж. Кілька місяців тому моя подруга Аня – власниця закладу «Місцева кава», де вже продається багато інших моїх виробів – іграшки, магніти, запропонувала спробувати розписувати сумки. Раніше ми реалізовували з нею інший проєкт – арт-простір «Стометрівка», де  були представлені вироби багатьох місцевих майстрів для огляду й продажу. Коли війна увірвалася в наше життя, у цьому приміщенні збирали допомогу для військових, волонтери плели маскувальні сітки, а частину виробів як обереги передали захисникам на фронт, – ділиться Віра Чередніченко. – Першою була сумка із літаком  та написом «Мрія ніколи не вмирає». Це символ того, що ворогові нас не здолати і не зламати, ми обов’язково переможемо, а поки маємо боротися і підтримувати на усіх фронтах тих, хто боронить нашу країну, свободу і майбутнє. Спершу малювала лише жовтими і блакитними фарбами. Це наші національні кольори, але, крім  того, інших  в наявності не мала, а закупити усю палітру одразу коштів  не було. Зараз докуповую все по мірі необхідності. З’явилися сумки із яскравими малюнками і кольоровим петриківським розписом, вони дорожчі, бо  це дуже клопітка і тривала робота. Кожна робота з петриківкою – політ моєї фантазії і втілення таланту. Першу із такої серії було шкода продавати, бо витратила на неї багато часу й зусиль, тому лишила собі. За кілька місяців  розписала 40 сумок і зупинятися не збираюся, бо ще маю багато ідей і планів для творчості».

Юлія Демусь

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here