Житомирянка Віра Чередніченко напередодні Великодня розписує дерев’яні писанки, придбати які можуть всі охочі. Заготовки для цього купує завчасно. Використовує акрилові фарби і пензлики із котячої шерсті – котячки. Заради цього іноді трохи стриже котів своєї подруги.
Розписувати за раз береться кілька таких дерев’яних яєчок. Спочатку наносить петриківський розпис з одного боку, а потім продовжує з іншого, коли фарба підсохне. Завершений виріб покриває акриловим лаком. За день може зробити 3-4 писанки. Купити їх можна у Віри, звернувшись у повідомлення на сторінці в соцмережі або у закладі «Місцева кава» в «Місцевому навколокультурному просторі» за адресою пров. Скорульського, 5.
До речі, там представлені й інша продукція місцевих майстрів – прикраси, іграшки, сувеніри, обереги. Власне, Чередніченко також розписує еко-сумки, магніти, в’яже іграшки. Частину з цього передає за кордон для продажів на благодійних ярмарках на підтримку ЗСУ та постраждалих від наслідків війни. Про творчу і волонтерську діяльність житомирянки можна прочитати тут.
Ольга Содель із Житомира влітку минулого року почала випікати перші імбирні пряники. Рецепт знайшла в мережі і за ним все вдалося з першого разу. Із глазур’ю було дещо складніше – вона розтікалася, тріскалася чи провалювалася. Лише згодом вдалося зробити ідеальну глазур, з якою комфортно працювати. Для тіста використовує домашній мед з пасіки чоловіка, цукор, яйця, корицю, борошно та масло 73 чи 82 %. Важливо брати саме таке, а не маргарин. Для глазурі – яєчний білок, цукрову пудру та лимонний сік.
Щоразу як пече пряники на замовлення, кілька завжди передбачає для родини, адже в оселі такий аромат, що втриматися неможливо. Використовує близько куплених 15 форм – зайчиків, лисичок, зірочок, квітів тощо. Втім, більшість пряників потрібної форми вирізає вручну гострим ножем.
Печиво відповідно до тематики чи побажань клієнта після приготування розфарбовує глазур’ю. Також в асортименті має пряники-розмальовки, які діти можуть розмальовувати самі під час майтер-класів, свят. До Великодня підготувала кілька пасхальних імбирних пряників, які можна також використовувати як топери на паску – писанки, пасхальні кролики, метелики, птахи, квіти.
Бутік шоколаду «Wander», що знаходиться у Житомирі на майдані Перемоги і пропонує шоколадні солодощі з унікальними смаками, до свят підготував одразу кілька тематичних наборів – цукерки у формі яєць, крашанок, курчаток і навіть пасочок з різними начинками, плитки-мозаїки з трьох видів бельгійського шокодаду, розписані вручну великі та середні яйця-піньяти з цукерками, драже та цукатами,. Мистецька писанка має вагу 550 г, а всередині – апельсинові цукати у чорному шоколаді, цукерки з ягідної пастили та смачне драже з горіхів. У писанки L, вагою так само 550 г, корпус виготовлений чорного шоколаду, всередині якого цукерки з пастили з соку ягід, цукати та драже з горіхами
Раніше «Wander» презентували колекції цукерок До Дня захисників і захисниць України – «Незламним та Нескореним» і «Квітка перемоги». Ще мають колекцію із панськими смаками «Парк барона Шодуара».
Бренд «Живи просто», який кілька років тому створила житомирянка Тетяна, до Великодня має фартух з великоднім орнаментом у чотирьох кольорах та фартух із льону з великоднім орнаментом двох кольорів, а ще набір форм з ексклюзивним дизайном і традиційними орнаментами для випічки «Великодній». Розмір кожної писанки – 7,5 х 6 см. Крім цього, є качалки для тіста з орнаментом +вирубка «яйце». Довжина качалки без ручок – 15 см, з ручками – 25 см. Розмір вирубки «Яйце» – 8 см.
Читайте також: Різьблені, з медової вощини чи з воску у формі писанки: свічки від житомирських майстринь до Великодня. ФОТО
Юлія Демусь