Home Війна У Житомирі вперше провели Форум ветеранського підприємництва. ФОТО

У Житомирі вперше провели Форум ветеранського підприємництва. ФОТО

652

Перший обласний Форум ветеранського підприємництва організував у Житомирі Центр реабілітації та соціалізації ветеранів «ТіХтоПройшлиКрізьВогонь» спільно із  Житомирською обласною службою зайнятості. Захід пройшов 9 березня на базі Поліського національного університету. Його основне завдання – підказати ветеранам один з дієвих способів адаптації після демобілізації з війська, яким є започаткування власного бізнесу, надати інструменти та всю інформацію  тим, хто хоче стати підприємцями.

Зокрема, із вітальним словом до присутніх звернулися керівник Центру, військовий психолог та коуч Сергій Твардовський, начальник управління у справах ветеранів війни Житомирської міськради Андрій Забігайло, ректор університету Олег Скидан, ветеран, голова ГО «Військовий сувенір» Юрій Лисак.

Андрій Забігайло боронив країну в період проведення АТО, отримав важке поранення, втратив ногу і нині пересувається на протезі. Попри це він зміг стати  наставником у Центрі  реабілітації для нарко- та алкозалежних, військовим капеланом, організовував суботні зустрічі із   воїнами в Житомирі, активно займався волонтерською діяльністю, створив БО «Братська фортеця»,  брав участь у різноманітних спортивних проєктах, а ще став кандидатом у національну паралімпійську збірну команду з волейболу сидячи, їздить на змагання по Україні та за кордон.

Каже, що після війни, поранень, травм і реабілітації потрібно шукати те, що допоможе продовжувати жити, рухатися далі, реалізуватися у цивільному житті. Власна справа – один із таких напрямків. Тим паче, що на сьогодні і держава, і міжнародні донори та організації всіляко сприяють цьому, виплачуючи грошову допомогу в якості грантової підтримки.

Читайте також: Весняне пробудження природи у Ботанічному саду в Житомирі. ФОТОРЕПОРТАЖ

Юрій Лисак раніше працював юристом, з 2015 по 2020 ніс службу в ЗСУ, а після звільнення знайшов для себе нове захоплення – почав виготовляти вироби із дерева, а  минулого року впровадив проєкт, в рамках якого при грантовій підтримці ПРОООН облаштував майстерню, куди можуть прийти і  спробувати попрацювати з деревиною військові, ветерани, рідні загиблих. Наразі цій справі навчає безпосередньо дітей загиблих бійців.

Олег Скидан розповів, що у Поліському національному університеті на різних спеціальностях навчається сотні діючих військових і ветеранів війни. Навіть під час повномасштабної війни вони продовжують вступати, аби паралельно зі службою  і захистом країни здобути освіту в обраній сфері. Багато хто після звільнення з армії саме завдяки отриманим знанням і навикам має можливість соціалізуватися, працевлаштуватися на підприємствах чи в компанії, втілити власну бізнес-ідею.

У свою чергу Сергій Твардовський розповів, що на форумі присутні учасники бойових дій та їх рідні, родичі загиблих героїв, які виявили бажання більше дізнатися про можливості ветеранського підприємництва: як побороти власні страхи, де взяти кошти, куди звертатися, з чого починати, як уникнути помилок на старті і зробити справу прибутковою. Завдяки виступам запрошених спікерів вдасться розвіяти певні міфи, набути додаткових знань, корисних знайомств  тощо.

Протягом зустрічі із залу лунали питання, відповіді і роз’яснення на які учасники могли оперативно отримати від фахівців Державної служби зайнятості та ветеранів-підприємців.

Презентація успішних ветеранських бізнесів, які працюють в Житомирі, Звягелі, Пулинах та інших куточках Житомирщини – один із блоків Форуму ветеранського підприємництва, якому була приділена значна увага. Своїм досвідом ділилися офіцери запасу Сергій Васильчук та Олександр Виговський, які 7 років тому відкрили пекарню «Ваш лаваш», а згодом СТО «Ваш гараж». Сергій Твардовський розповів про діяльність ТОВ «Ветеран-Майстер», де працюють ветерани війни та чоловік-ВПО – займаються виготовленням і  монтуванням металоконструкцій під полікарбонатом (теплиці, козирки, автонакриття). Володимир Саванчук разом із товаришем-ветераном мають мережу пекарень «Домашні смаколики». Загалом, під час заходу презентували 5 ветеранських бізнесів, у тому числі у сфері надання медичних послуг та громадського харчування, якими керують безпосередньо колишні оборонці або  їх дружини.

Представники служби зайнятості – Світлана Карпович, Алла Загацька і Людмила Шевчук, надали консультації щодо урядових програм кредитування бізнесу, програм професійного навчання й підвищення кваліфікації та безпосередньо послуг з працевлаштування й виплати допомоги по безробіттю. вже понад 700 жителів Житомирщини за час дії програм стали грантерами, з них близько 30 – це ветерани та  члени їх родин. Учасники бойових дій можуть безкоштовно пройти навчання у центрах профтехосвіти служби зайнятості або в інших закладах освіти з допомогою ваучера, який покриє вартість навчання на суму до 30240 гривень.

Учасники Форуму отримали інформаційно-довідкові матеріали про послуги Державної служби зайнятості, а також про ветеранський курс від Бізнес-школи Віктора Титаренка.

Сергій Твардовський анонсував подальші заходи, які планують проводити – семінар «Як знайти власну справу?» (23-24 березня), ветеранський курс Бізнес-школи  (заняття з 20 березня, двічі на тиждень).

Юлія Демусь

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here