Протокол якості води за серпень опублікував Житомирводоканал. На підприємстві зазначають, що вода у минулому місяці, яке подає підприємство як питну, відповідала усім нормам. Хоча перед цим водоканал повідомляв про критичний рівень марганцю, підвищену каламутність та погіршення якості води.
Згідно із протоколом, у серпні вода була майже такою, як у попередні місяці: забарвленість 24 при нормі до 20, показник каламутності 1,66 при нормі не більше 0,58 (2,03). Вміст марганцю у серпні був нижчим, ніж у попередні місяці.
Показники кисню, лужності, запаху, наявності хлоридів, сульфатів, нітритів і нітратів та інших елементів у нормі.
У пресслужбі водоканалу повідомили, що наразі вода не має перевищень нормативів.
«Наразі вода, яку ми подаємо на місто, не має перевищень, адже норматив, зазначений у дужках, має право використовувати підприємство питного водопостачання до 1 січня 2022 року у випадках, пов’язаних з особливими природними умовами та технологією підготовки питної води, що не дозволяє довести якість води до жорсткішого нормативу», – зазначила менеджерка зі зв’язків із громадськістю КП “Житомирводоканал” Сніжана Герасимчук.
Нагадаємо, у липні-серпні житомиряни масово повідомляли про брудну технічну воду з крану, від якої за декілька днів фільтри стають непридатними. Водоканал отримував по 200 заявок за добу.
Читайте також: Водоканал продовжує скидати неочищені стоки в Тетерів
ПРОТОКОЛ
вимірювання показників якості питної води
за серпень 2021 р.
№з/п | Найменуванняпоказників | Одиницявиміру | Нормативні показники | Середні значення показників |
1. | Температура води °С | градуси С° | Фактична | 21,4 |
2. | Запах при t- 20°С | бали | Не більше 2 | осл./1 |
3. | Забарвленість | градуси | Не більше 20 (35)1 | 24 |
4. | Каламутність | мг / дм3 | Не більше 0,58 (2,03)1 | 1,66 |
5. | Водневий показник, pH | одиниці pH | 6,5 – 8,5 | 6,82 |
6. | Лужність загальна | моль/ м3 | 0,5 – 6,5 | 2,52 |
7. | Жорсткість загальна | моль / м3 | Не більше 7,0 (10,0)1 | 3,62 |
8. | Хлориди | мг / дм3 | Не більше 250,0 (350)1 | 46,77 |
9. | Амоній | мг / дм3 | Не більше 0,5 (2,6)1 | 0,19 |
10. | Нітрити | мг / дм3 | Не більше 0,5 | <0,003 |
11. | Нітрати | мг / дм3 | Не більше 50,0 | 0,87 |
12. | Залізо загальне | мг / дм3 | Не більше 0,2 (1,0)1 | 0,18 |
13. | Алюміній | мг / дм3 | Не більше 0,5 | 0,08 |
14. | Фтор | мг / дм3 | Не більше 1,2 | 0,15 |
15. | Сухий залишок | мг / дм3 | Не більше 1000 (1500)1 | 259,0 |
16. | Сульфати | мг / дм3 | Не більше 250 (500)1 | 24,03 |
17. | Поліфосфати | мг / дм3 | Не більше 3,5 | 0,189 |
18. | Мідь | мг / дм3 | Не більше 1,0 | 0,004 |
19. | Марганець | мг / дм3 | Не більше 0,05 (0,5)1 | 0,307 |
20. | Молібден | мг / дм3 | Не більше 0,07 | 0,004 |
21. | Цинк | мг / дм3 | Не більше 1,0 | 0,006 |
22. | Свинець | мг / дм3 | Не більше 0,01 | <0,001 |
23. | Хром | мг / дм3 | Не більше 0,05 | <0,001 |
24, | Стронцій | мг/дм3 | Не більше 7,0 | 0,192 |
25. | Кадмій | мг / дм3 | Не більше 0,001 | <0,001 |
26. | Нікель | мг / дм3 | Не більше 0,1 | 0,002 |
27. | Кобальт | мг / дм3 | Не більше 0,1 | 0,006 |
28. | Загальне мікробне число t 37°С | КУО/ см3 | Не більше 50 | 4 |
29. | Загальні колі-форми | КУО/ 100 см3 | Відсутність | відсутні |
30. | Ентерококи | КУО/100 см3 | Відсутність | відсутні |
31. | Коліфаги | БУО/дм3 | Відсутність | відсутні |
32. | Сумарна альфа – активність | Бк/дм3 | Не більше 0,1 | <0,1 |
33. | Сумарна бета – активність | Бк/дм3 | Не більше 1,0 | <1,0 |